Sushi en zalm

Thee combineren met spijzen

Thee en spijs combinaties? Ik hoor je al in gedachten gaan naar wijn en spijs combinaties en zo gek is dat niet. Het zal even wennen zijn maar thee valt bij de meeste gerechten zeer goed te combineren. De keuze is wel wat minder uitgebreid dan bij de wijnen maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Het voordeel van thee is dat je een soort thee wat langer of minder lang kan laten trekken voor een geheel andere smaaksensatie.

Proeven van thee

Net zoals bij de wijn en spijs combinaties geldt ook hier dat veel proeven een must is. Op deze manier kunnen nieuwe combinaties voor verrassingen zorgen. Het proeven gaat hier net als met wijn gepaard met slurpen. Het slurpen zorgt voor extra zuurstof bij de thee waardoor je beter kan proeven. Als je 1 theesoort proeft kan je die rustig doorslikken. Bij meerdere soorten is dat niet aan te raden en vergeet niet om tussendoor je smaakpapillen weer te schonen met gewoon water. Vergeet verder ook niet dat thee ook prima als kruid gebruikt kan worden om mee te koken.
Wat ook prima werkt om een andere smaakbeleving te creëren is een keer een ander glas te pakken dan het theeglas. Een bourgogneglas of een groot cognacglas zijn hier heel geschikt voor. Het geeft de thee meer ruimte waardoor ook meer subtielere smaken en geuren vrij komen.

thee-spijs-combinaties

Lapsang Souchong (rookthee) bij gerookte zalm. Voor een extra smaaksensatie vijzel een klein beetje Lapsang Souchong fijn en strooi dit licht over de zalm eventueel met een beetje fijngemalen zwarte peper of wasabicreme. Dezelfde Lapsang Souchong is ook zeer goed te combineren met bijvoorbeeld geitenkaas, blauwschimmelkaas of rood vlees.
Groene thee of gele thee bij diverse vissoorten als kabeljouw, skrei, zeeduivel en heek maar doet het ook erg goed bij bijvoorbeeld sushi. Houdt de smaken wel zo puur mogelijk. Met teveel kruiden of sausjes is de combinatie met groene of gele thee snel weg en heb je een zwarte thee of kruidenthee nodig. Probeer ook hier eens de thee te verwerken in het gerecht. Houdt er ook rekening mee dat de groene en gele thee vaak hetzelfde effect geven als de tannines in de wijn. De looizuren geven hetzelfde stroeve mondgevoel.
Bij gerechten zoals kip tandoori past bijvoorbeeld een gewone Ceylonthee erg goed bij. Hierbij is proeven wederom een must. Als de tandoori goed op smaak is is het verstandig om de thee iets langer te laten trekken. Neem bij een hartige taart als Quiche Lorraine eens een earl grey thee.
Bij een dessert als een vruchtenbavrois of sorbet is een jasmijnthee een goede combinatie. Ook zijn de zogenaamde fusion-vruchten-theeën een goede combinatie.
Als afsluiter na het diner een lekker glas verse muntthee met pure chocolade doet het ook absoluut goed. Het smaakeffect van de ouderwetse After Eight. Wat erg fijn is om gebruik te maken van verschillende soorten munt. Dat geeft net even een iets specialer tintje aan het geheel. Muntthee uit een zakje kan overigens ook maar verse is in dit geval beter.

Op basis van bovenstaande zijn wel lekkere menu’s te maken in combinatie met thee.
Als afsluiter na een zware maaltijd is een Pu-Erhthee ook aan te raden vanwege de kracht van deze thee die wel kan tippen aan een kop koffie.