Amaretto

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
likeur

Amaretto

Amaretto is een amandellikeur uit Italië en bevat, afhankelijk van de brouwer, ongeveer 28% alcohol. Amaretto wordt gemaakt met behulp van amandelpitten of soortgelijke pitten, zoals die van abrikozen en perziken. De smaak wordt met kruiden zoals bijvoorbeeld met vanille en kaneel verder verfijnd.

De naam amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, dat bitter betekent. De likeur dankt zijn naam aan zijn bittere smaaktinten.

Disaronno originale

Een van de populairste merken is Disaronno originale. De amaretto van dit merk is in vrijwel elke slijterij te vinden en is te herkennen aan zijn karakteristieke vierkante vorm en dop van de fles.
Het gerucht gaat dat in 1525 de schilder Bernardino Luini de opdracht had om een fresco van Madonna voor de kerk Santa Maria delle Grazie in Saronno te schilderen. Hij had toen een romantische affaire met een jonge vrouwelijke herbergier die hij als model gebruikte. Zij creëerde de likeur als gift voor haar minnaar.

De makers beweren dat het recept sinds die tijd niet is veranderd. De fles is echter in de loop der tijd een aantal keren aangepast voordat de huidige bekende vierkante fles werd ontworpen.

Zelf amaretto maken

Zelf amaretto maken is niet heel erg ingewikkeld. Het vergt vooral veel geduld.

Ingredienten voor eigen amaretto

1 liter wodka
175 gram bruine basterdsuiker
175 ml water
100 gram gehakte abrikozenpitten
100 gram gehakte amandelen
100 gram gedroogde, in stukken gesneden abrikozen
100 gram (gedroogde) kersen
1/2 vanilleboon
Om te expirimenteren. Specerijen naar keuze: kaneel, nootmuskaat, venkelzaad, etc.

Je eigen amaretto maken

We beginnen door het fruit en de noten vier weken te laten trekken in de wodka. Om de smaak goed door de wodka te laten trekken moet dit dagelijks goed geschud worden.
Na deze vier weken filteren we de amaretto door een theedoek of langzamer door een koffiefilter.
Nu maken we van de basterdsuiker met het water een suikersiroop. Dit is heel gemakkelijk te maken. Breng het water aan de kook, los hier de basterdsuiker in op en laat het geheel afkoelen. Meet nu 300 ml suikersiroop en meng deze met de amaretto. Nu laten we het geheel weer een maand staan zodat het kan rusten en er een bezinksel vormt op de bodem.
Na deze maand filteren we het geheel. Probeer er voor te zorgen dat het bezinksel dat we al hadden niet mee gaat door het filter heen. Dat scheelt namelijk veel tijd. Deze laatste filtering is het beste te doen door een koffiefilter omdat we dan een mooie heldere amaretto krijgen.
Je zou, als laatste stap, de amaretto nog een maand kunnen laten rusten en nog een keer filteren om er zeker van te zijn dat alle oneffenheden eruit zijn.