Sherry

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Kurk op fles

Sherry

Sherry is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem en fortificatie. Sherry heet in Spanje Jerez. De Nederlandse naam Sherry is afkomstig vanuit de Engelse uitspraak van Jerez.
Sherry komt uit het Spaanse gebied Marco de Jerez aan de westkant van Andalusië in Zuid Spanje. Het is een relatief klein gebied die beschermt wordt door de status Denominación de Origen. (De volledige naam van de D.O. is Denominaciónes de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda). Deze status heeft Sherry nog maar sinds 1935 wat ervoor zorgt dat Sherry alleen uit dit gebied mag komen. Hiernaast zorgt de D.O. er ook voor dat de kwaliteit van de verschillende Sherry's gewaarborgt blijft.

Er zijn een aantal factoren die er voor zorgen dat het Sherry gebied zo bijzonder en uniek is voor Sherry. Als eerste heeft deze omgeving, door zijn ligging, een microklimaat die bijna nergens anders te vinden is met veel regen in de lente en herfst en veel wind in de zomer. Hiernaast zijn de temperaturen uitstekend voor de wijnbouw. Een andere factor is de bodem. Deze is zeer kalkrijk en geeft een uniek terroir aan de Sherry. Hiernaast houdt deze bodem ook veel vocht vast waardoor de wijnranken ook in de zomer voldoende water krijgen. Als laatste is het een van de weinige plekken ter wereld waar de Palomino-druif groeit.

Soorten Sherry

De meest voorkomende soorten sherry zijn:

Fino heeft een alcoholpercentage van 15 procent en een lichtgele kleur. Deze sherry wordt relatief jong gedronken en dient snel gedronken te worden. Sherry Fino kan namelijk zijn smaak binnen enkele uren duidelijk zien verminderen bij bloodstelling aan zuurstof.

Medium sherry is in de meeste gevallen een blend van Fino en Pedro Ximénez. Medium Sherry is amber van kleur en smaakt zoet met een notensmaak

Dry sherry of droge sherry is eigenlijk een fino met een droge of milddroge smaak. Dry sherry is over het algemeen een blend van meerdere sherry's.

Pedro Ximénez of PX sherry is een zoete sherry gemaakt van de Pedro Ximénez druif. Deze sherry wordt meestal gebruikt als een dessertwijn. Het volle en krachtige karakter van PX sherry is donker van kleur, een body die doet denken aan stroop met een licht aroma van rozijnen.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Solerasysteem

Geschiedenis van sherry

De daadwerkelijke geschiedenis van Sherry begon, volgend op de vroege geschiedenis van wijn, in de tijd van de Spaanse ontdekkingsreizen. In deze tijd waren de havens van Sanlúcar de Barrameda en Càdiz belangrijke uitgangspunten waar vandaan veel handelsreizen vertrokken naar Oost-Indië en De Nieuwe Wereld. Op veel van deze reizen werd het verhandelen en inslaan van ruime wijn voorraden als iets noodzakelijks beschouwd.

In het begin van de 15e eeuw was er veel onrust in Europa. Oorlogen en politieke strubbelingen die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de wijnbouw en vooral op die van de versterkte wijnen zoals Sherry en Port. Als eerste verloren Venitiaanse handelaren, door het opkomende Ottomaanse rijk, hun grip op de zoete wijnen uit Cyprus, Griekenland, Roemenië en Hongarije. Hiernaast speelde in deze periode ook de 100 jarige oorlog wat veel druk zette op de handel tussen Engeland en Frankrijk. Waardoor Engeland de toegang verloor tot de wijnen uit de Bordeaux

Iedere oorlog, zo ook deze, heeft voor sommige partijen ook voordelen. Met name op het gebied van handel zoekt men naar oplossingen die, zonder de druk van zo een oorlog, nooit waren ontwikkeld of het had veel langer geduurd voordat deze ontwikkeling plaats had gevonden. Zo ook de handel en ontwikkeling van Sherry. De Spaanse hertog Medina Sidonia maakte dankbaar gebruik van de ontwikkelingen door de Sherry bovenin de wijnmarkt te plaatsen. Zo werd in 1491 de uitvoerbelasting op Spaanse wijnen afgeschaft voor alle handelsschepen in de haven van Sanlúcar. Dit gold dus voor zowel Spaanse als buitenlandse schepen en handelaars. Hiernaast kregen de Engelse handelaars nog een extra voordeel en kregen ze in 1517 de status als voorkeurshandelaar inclusief het recht om wapens te dragen in deze regio.

De volledige geschiedenis van Sherry is te vinden op de pagina de geschiedenis van Sherry.