Soorten Sherry

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Soorten sherry

Sherry

Sherry is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem en fortificatie. Sherry heet in Spanje Jerez. De Nederlandse naam Sherry is een verbastering vanuit de Engelse uitspraak van Jerez.
Sherry komt uit het Spaanse gebied Marco de Jerez in het westen van Andalusië in Zuid Spanje. Het is een klein gebied die beschermt wordt door de status Denominación de Origen. (De volledige naam van de D.O. is Denominaciónes de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda). Deze status heeft Sherry nog maar sinds 1935 wat ervoor zorgt dat Sherry alleen uit dit gebied mag komen. Hiernaast zorgt de D.O. er ook voor dat de kwaliteit van de verschillende Sherry soorten gewaarborgd blijft.

Soorten Sherry

Qua soorten sherry zijn er in de loop van de geschiedenis van sherry genoeg ontwikkelingen geweest die tot vele verschillende sherry's hebben geleid. In totaal worden er jaarlijk ongeveer 60 miljoen flessen sherry gebotteld. Keuze genoeg dus!

Fino

Fino Sherry is de lichtste soort sherry in deze lijst. Het is een frisse, droge sherry met een lichte amandelsmaak en gemaakt van de palermo druif. Sherry Fino heeft een alcoholpercentage van 15 procent en een lichtgele kleur. Deze sherry wordt relatief jong gedronken en dient snel gedronken te worden. Sherry Fino kan namelijk zijn smaak binnen enkele uren duidelijk zien verminderen bij bloodstelling aan zuurstof.
Tijdens de productie van Fino Sherry gaat de flor, het gistmengsel, zich als een beschermende deken gedragen. Deze deken sluit de Fino Sherry voor een groot deel af van zuurstof waardoor het oxidatieproces aanzienlijk vertraagd wordt.
Fino Sherry heeft tussen de 0 en 5 gram restsuiker per liter en is direct op dronk. Het beste is om de Fino binnen een jaar na bottelen te drinken hoewel er ook mensen zijn die vinden dat dit binnen 6 maanden zijn moet.

Manzanilla

Manzanilla sherry is een variatie op de Fino met een meer kruidige, zilte smaak. Manzanilla heeft een alcoholpercentage van 15 procent en een lichte strogele kleur. Manzanilla is ontstaan vanuit de visie van een aantal wijnboeren. Zij vonden dat hun flor (hun gistmengsel) op zichzelf al een mooi product leverde. Zonder al te veel gebruik te maken van fortificatie. Samen met de zeewind die hier de bodega's relatief koel hielden leverde dit een eigen soort Sherry Fino op die men Manzanilla noemt. De naam Manzanilla komt van het Spaanse woord voor Kamille (Manzanilla). Er wordt gezegt dat de smaak doet denken aan deze thee.

Oloroso

Oloroso sherry is een meer geoxideerde sherry soort. In tegenstelling tot een Fino of een Amontillado Sherry wordt de flor al in een vroeger stadium onderdrukt waardoor de sherry meer in aanraking komt met zuurstof en meer oxideert. Oloroso sherry laat men rijpen in Amerikaanse of Canadese eikenhouten vaten. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de sherry sterker van smaak en donkerder. Meestal blijft de Oloroso enkele decenia gerijpt. Uiteindelijk is Oloroso een droge, volle sherry met een iets zoetige smaak. De kleur is amber of mahonie van kleur en de wijn heeft een alcoholpercentage van 17 tot 22 procent. Oloroso sherry heeft een restsuikergehalte tussen de 0 en 5 gram per liter.

Amontillado

Een Amontillado sherry is een soort tussen fino en oloroso sherry. Ook qua kleur zit deze er tussen in. Het proces van een Amontillado begint als een fino. Tijdens dit proces kunnen er drie dingen gebeuren. Allereerst kan het zijn dat de flor laag op de fino zich niet goed ontwikkeld. Hierdoor kan er meer zuurstof bij de sherry komen dan de bedoeling is en zal de sherry als Amontillado gekeurt worden. Een andere mogelijkheid is dat de flor met opzet gedood word en de laatste is dat men de flor laat afsterven door de vaten in het Solera systeem niet bij te vullen. De Amontillado is dan de laatste sherry die niet als een fino verkocht kan worden. In alle gevallen heeft de Amontillado dus een dubbel productieproces. In de eerste plaats onder de flor van de fino en daarna het oxidatieproces zoals bij de oloroso sherry. In sommige gevallen wordt er ook amontillado sherry gemaakt vanuit een manzanilla sherry in plaats van fino. Amontillado sherry heeft een alcoholpercentage tussen de 16 en 20 procent en een restsuikergehalte tussen de 0 en 5 gram per liter.

Medium Sherry

Medium Sherry is in de meeste gevallen een blend van Fino en Pedro Ximénez. Medium Sherry is amber van kleur en smaakt zoet met een notensmaak. Sherry Medium heeft een restsuikergehalte tussen de 5 en 115 gram per liter en een alcoholpercentage tussen de 15 en 17,5 procent.

Dry Sherry

Dry Sherry of droge sherry is eigenlijk een fino met een droge of milddroge smaak. Deze heeft een alcoholpercentage tussen de 15 en 22 procent. Dry sherry is over het algemeen een blend van meerdere sherry's. Dry Sherry heeft een restsuikergehalte tussen de 5 en 45 gram per liter.

Palo Cortado

Palo Cortado is een beetje een mysterieuze sherry. Volgens de wetgeving binnen de D.O. moet deze sherry de finesse van een Amontillado evenaren in combinatie met de body van een oloroso. In tegenstelling tot de andere sherry soorten wordt er voor de Palo Cortado geen exacte omschrijvingen gegeven over productie methodes. Hiernaast worden er maar ongeveer 100.000 flessen op jaarbasis van gemaakt wat 4 er voor zorgt dat je de Palo Cortado niet heel vaak tegenkomt.
In de meeste gevallen ontwikkeld de Palo Cortado zich als een Amontillado voor een jaar of drie a vier op vat. Als de flor van de Amontillado sneller afsterft dan de bedoeling was kan deze zich meer richting de Oloroso gaan ontwikkelen. De wijn kan dan het stempel Palo Cortado krijgen. In andere gevallen wordt dit ook met opzet gedaan door het afsterven van de flor te versnellen. Dit laatste kan gebeuren door extra fortificatie of filtering van de sherry. De Palo Cortado heeft een alcoholpercentage tussen de 17 en 22 procent en een restsuikergehalte tussen de 0 en 5 gram per liter.

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez sherry of PX sherry is een zoete sherry gemaakt van de Pedro Ximénez druif. Deze sherry wordt meestal gebruikt als een dessertwijn. Het volle en krachtige karakter van PX sherry is donker van kleur, een body die doet denken aan stroop met een licht aroma van rozijnen. PX sherry heeft een alcoholpercentage tussen de 15 en 22 procent en een restsuikergehalte boven de 212 gram per liter.
Na het plukken van de Pedro Ximénez wordt de druif eerst te drogen gelegd in de zon. Hierdoor houdt de sherry zijn hoge percentage restsuiker. Het verder rijpingsproces maakt geen gebruik van een flor en door het oxidatieproces ontstaat uiteindelijk de zoete PX Sherry.

Cream Sherry

Cream Sherry is een zoete sherry welke meestal gemaakt wordt met een blend van Olorosso en Pedro Ximénez Sherry. In de productie maakt men volledig gebruik van oxidatie. Dit resulteerd in een zacht zoete sherry welke naar noten en rozijnen smaakt. Cream Sherry heeft een alcoholpercentage tussen de 15,5 en 22 procent. Het restsuikergehalte is tussen de 115 en 140 gram per liter.

Pale Cream

Pale Cream sherry is een gezoette Fino. In de meeste gevallen wordt voor Pale Cream Sherry de Pedro Ximénez druif gebruikt welke als een Fino verwerkt wordt. Hierna wordt de wijn geblend met geconcentreerde druivenmost. Dit zorgt, in combinatie met de PX druif, ervoor dat Pale Cream sherry net wat zoeter is dan een gewone Fino. Pale Cream heeft een lichte noten- en honingsmaak en is bleekgeel van kleur. Hiernaast heeft Pale Cream sherry een alcoholpercentage tussen de 15,5 en 22 procent met een restsuikergehalte tussen de 45 en 115 gram per liter.