Citroengras

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
citroengras

Citroengras

Citroengras (Cymbopogon citratus) of Sereh wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken en dan met name in de Indonesische, Vietnamese, Indische en Thaise keuken. In de keuken worden van citroengras alleen de bladeren gebruikt. De stengels waren hier vroeger alleen gedroogd, ingevroren of in poedervorm te krijgen, tegenwoordig ook vers. Citroengras smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen.
Oorspronkelijk komt citroengras uit Zuid-Oost Azië waar dit kruid ook in het wild voorkomt. Citroengras groeit in pollen die wel een meter hoog kunnen worden. Voor de handel worden deze pollen afgesneden op ongeveer 15 centimeter hoogte en vervolgens gedroogd of vermalen.

Gebruik van citroengras en citroengraspoeder

Meestal worden de bladeren van citroengras meegekookt in bijvoorbeeld stoofgerechten of curry’s waarbij ze voor consumptie verwijderd worden. Meestal wordt citroengras dan eerst even gekneusd of geknoopt. Toch is citroengras ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras is erg lekker in combinatie met kokos of kip en is vaak een frisse tegenhanger voor andere pittige ingrediënten. Verder kan citroengras ook prima gebruikt worden als marinade voor vis of vlees bijvoorbeeld in combinatie met komijn of laos.
Citroengraspoeder heeft een sterke smaak en moet voorzichtig gebruikt worden. Een halve theelepel is meer dan genoeg. Vers citroengras kan worden ingevroren en is in de koelkast dagen tot weken te bewaren. Gebruik de poedervorm niet ter vervanging van vers. Door het drogen gaat veel van de smaak verloren en dan met name het frisse deel.
Bij het gebruik van vers citroengras moet je erom denken dat het buitenste blad, het kontje en de bovenkant eerst verwijderd wordt. Verder is het citroengras dat in Nederland te koop is meestal niet vers genoeg voor gebruik in salades, marinades of een boemboe tenzij je het echt heel fijn snijdt.

Een leuk weetje: Etherische olie van citroengras wordt door imkers gebruikt om bijenzwermen in lokkorven te lokken.