Crème de Cassis

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Kurk op fles

Crème de cassis

Crème de cassis is een zoete zwarte bessenlikeur met een donkerrode kleur. Crème de cassis is gemaakt van zwarte bessen die worden vermalen en gedrenkt in alcohol waar suiker aan toegevoegd wordt. De Crème de cassis die we nu kennen verschijnt voor het eerst in 1841 in de omgeving van Bourgondië, Frankrijk. De likeur verving de Ratafia de Cassis die hier al tijden bekend was.
Crème de cassis is een specialiteit uit de Bourgondië maar wordt ook gemaakt in Anjou, Engeland, Luxemburg, Quebec en Tasmanië. In 1997 is er geprobeert om een Appellation Origine Controlee (AOC) te verkrijgen voor Crème de cassis de Bourgogne die meer garanties en bescherming aan het product zouden geven.

Kir cocktails

Door een kleine hoeveelheid Crème de cassis toe te voegen aan een droge witte wijn maak je een kir. Een Kir Royale maak je met Crémant de Bourgogne in plaats van de witte wijn. Een Kir Imperial maak je met Champagne in plaats van de witte wijn. Bij gebrek aan champagne of omdat champagne gewoon te duur is wordt ook vaak Cava of Prosecco gebruikt. Dit laatste noemt men dan vaak ook gewoon een Kir Royale.

Zelf Crème de cassis maken

Het zelf maken van Crème de cassis is, zoals zoveel likeuren, niet heel ingewikkeld. Het voordeel is dat je, na een aantal keren proberen, het likeur naar je eigen smaak kan zetten.

Ingrediënten voor je eigen Crème de cassis

• 800 gram biologische Zwarte bessen (vers, niet uit de vriezer)
• 500 mililiter Vodka
• 300 gram suiker
• 150 mililiter water

Bereidingswijze eigen Crème de cassis

Zorg dat de zwarte bessen goed gewassen en weer droog zijn. Dit voorkomt oneffenheden in het uiteindelijke resultaat. We gebruiken biologische zwarte bessen omdat we dan zeker weten dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen in de uiteindelijke likeur terecht komen. Doe deze zwarte bessen nu in een ruime weckpot en duw de bessen voorzichtig aan zodat ze gaan kneusen. Voeg nu de Vodka toe en sluit de weckpot af. Zet deze nu weg in een donkere ruimte op kamertemperatuur voor een maand of vijf.

Na deze vijf maanden maak je het suikerwater door het water te koken en de suiker hierin op te lossen. Laat dit geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
We pakken de weckpot met de zwarte bessen er weer bij. Plet de zwarte bessen in de vodka nu zo goed mogelijk waarna je het geheel door een zeef filtert. Druk zoveel mogelijk vocht door de zeef. De overgebleven resten van de zwarte bessen kan je weg gooien. Nu gaan we de gemaakte Crème de cassis verder filteren door een koffiefilter om de laatste oneffenheden eruit te filteren. Voeg nu het afgekoelde suikerwater toe aan de Crème de cassis en schenk het geheel in afsluitbare flessen. Gebruik hiervoor glazen flessen met een dop of schone kurk. Laat dit nog een aantal maanden staan en dan kan je genieten van je eigen gemaakte Crème de cassis.