Dille

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
dillezaden

Dille

Dille (Anethum Graveolens) is een kruid die veel gebruikt wordt in combinatie met visgerechten. Het blad van dille heeft een smaak die doet denken aan een zeer milde azijn, richting appelazijn, met een kruidige en iets zoetige smaak. Naast dat dille goed gaat bij visgerechten kan je dille ook gebruiken in salades, sauzen, soepen, bij mosselen of bij groenten zoals peentjes of komkommer. Verder vind je dille in een pot met (zoet-)zure augurken om hier extra smaak aan te geven.
Dille wordt veel gebruikt in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland. Toch komt dille hier oorspronkelijk niet vandaan. Het kruid komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden Oosten hoewel de exacte oorsprong onbekend is. Wat we wel weten is dat dille al bij de oude Egyptenaren, zo’n 5.000 jaar geleden, dille al gebruikten voor met name de kalmerende werking. Ook bij de oude Grieken en de Joden was deze kalmerende werking bekend. Vanwege de medicinale werking van dille werd dit kruid ook gebruikt door de Romeinen die op hun beurt het kruid verhandelden naar de Scandinavische landen en Oost Europa. Pas in deze keukens kreeg dille een prominente plaats.
Dille bevat veel vitamine C en als men thee trekt van de dillezaadjes kan dit een licht slaapverwekkende werking hebben. Om deze reden is dillethee bevorderlijk voor de nachtrust.

Gebruik van dille

Vanwege de zachte smaak van dille kan deze gemakkelijk overheerst worden. Om deze reden wordt dille veel gebruikt bij visgerechten en salades. Vanwege de zachte smaak kan dille het beste gebruikt worden als enige smaakmaker in een gerecht of eventueel met een beetje zeezout. Dille voeg je als laatste toe bij een gerecht en wordt niet of nauwelijks verhit omdat verhitting de aroma van dille verloren laat gaan.
Als dille op een gerecht gebruikt wordt als aankleding van dit gerecht moet erop gelet worden dat de dille niet gewassen wordt. Dit zorgt ervoor dat de bladeren aan elkaar gaan kleven waardoor het onbruikbaar wordt als decoratie.