Els La Vera

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Ela la vera

Els La Vera

Els la Vera is een Nederlands kruidenbitter die oorsponkelijk uit Limburg kwam. Els la Vera wordt ook wel Els, Aelske of Elske genoemd. Er waren altijd twee destileerderijen in Beek die dit likeur maakten; Hennekens en Smeets. Beide destileerderijen waren door familiebanden aan elkaar verbonden en ze gebruikten beiden een eeuwenoud familierecept als basis voor hun Els la Vera. De naam Els is eigenlijk een soortnaam. In de Duitse Eifel, het Belgische Limburg en in Nederlands Limburg zijn meerdere soorten Els te vinden. De naam Els is een verbastering van het woord Alsem wat een belangrijk ingrediënt is voor Els la Vera. Hiernaast bevat Els la Vera steranijs en een alcoholpercentage van 34 procent.

De destileerderij Hennekens is opgericht in 1821 op het landgoed Genbroek in Beek. Door hun grote succes verhuisde hun destileerderij in 1828 naar een nieuwe destileerderij nabij Wolfseinde in het centrum van Beek.

De destileerderij Smeets is halverwege de 19e eeuw opgericht en maakte ook Els. De destileerderij werd in 1958 overgenomen door Wenneker Distilleries wegens gebrek aan opvolging. Dit bracht een deel van de destillatie van de Beekse kruidenbitter naar Roosendaal. Hierna werd in 1980 de destileerderij van de familie Hennekens overgedragen aan Bols Royal Distilleries. Hierdoor werd ook deze destileerderij verhuist. In dit geval naar Zaandam waardoor de productie van Ela la Vera in 1990 voorgoed uit Limburg verdween.

Vandaag de dag wordt Els la Vera nog steeds gemaakt door zowel Wenneker als Bols en wordt gezien als het onmisbare ingrediënt voor Limburger koffie hoewel het dus niet meer in Limburg gemaakt wordt.