Grand Marnier

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Cocktail

Grand Marnier

Grand Marnier is een likeur, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle. Het is een soort triple sec, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van sinaasappel en andere ingrediënten.
Grand Marnier heeft 40% alcohol. Het wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur ofwel in cocktails te drinken. De naam Grand Marnier is bedacht door César Ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.

Grand Marnier varianten

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten Grand Marnier op de markt verschenen. Dit zijn:
Yellow Label of Cordon Jaune: Yellow label Grand Marnier is niet overal verkrijgbaar. Het is vaak te vinden op luchthavens. Yellow Label Grand Marnier wordt beschouwd als de laagste kwaliteit. Het wordt niet met cognac, maar met uit graan gestookte alcohol gemaakt. Het wordt derhalve vaak gemengd in cocktails of gebruikt om mee te flamberen, zoals bij crèpes. Yellow Label Grand Marnier is in tegenstelling tot de andere types helder van kleur.
Red Label of Cordon Rouge: Dit is de standaard kwaliteit, die door iedereen "Grand Marnier" wordt genoemd. Dit is de originele likeur gemaakt in 1880 door Louis-Alexandre Marnier Lapostolle. Een mix van fijne cognacs en gedestilleerd essentie van tropische sinaasappels met geheime ingrediënt Marnier-Lapostolle's. Langzaam ouder worden in het Frans eiken vaten geeft het de bekende rondheid en subtiliteit.
Black Label: Komt zeer weinig voor. Black Label Grand Marnier is op oudere cognacs gebaseerd en dus ook duurder. Het wordt puur gedronken.
Double Black Label: Op de markt in 2013. Zeer weinig gebruikt in de horeca.
100: Grand Marnier 100 waarvan de technische benaming Cuvee du Centenaire is, is een eerste klasse likeur. Het wordt bereid met 25 jaar oude cognac. De prijs is navenant.
150: Grand Marnier 150 waarvan de technische benaming Cuvee Speciale Cent Cinquantenaire is, is de allerfijnste soort Grand Marnier. Het wordt bereid met 50 jaar oude cognac. Deze Grand Marnier kost ongeveer tweemaal zo veel als de Grand Marnier 100.
Cherry Marnier: Grand Marnier op basis van kersen in plaats van sinaasappels. Het is een zeldzaamheid dat je deze tegen komt. Cherry Marnier is een van de eerste vruchtenlikeuren gemaakt in de oorspronkelijke familie-distilleerderij opgericht in 1827 in Neauphle-le-Chateau, nabij Versailles. Cherry Marnier wordt uitsluitend gemaakt van Morello kersen, een kers uit Turkije welke bekend is om zijn volle smaak.
Quintessence: Een aantal zeer oude Grand Champagne cognacs worden gecombineerd met tweemaal gedestilleerd bigaradia citrus (een bittere citrusvrucht verwant aan de sinaasappel) essentie. De bigaradia schil wordt geweekt in schone alcohol om de eerste distillaat te maken; een andere partij van de schil wordt dan toegevoegd aan een dubbele distillatie, deze verfijnt en intensiveert het aroma te bereiken. Deze ingewikkelde processen helpen om een aromatische rijkdom te ontwikkelen.
Louis-Alexandre: De Louis-Alexandre Grand Marnier die ter ere van Louis-Alexandre Marnier Lapostolle, de uitvinder van het Grand Marnier likeur gemaakt werd. Deze likeur is gebasseerd op een vast ritueel van de uitvinder: een drup extra cognac toevoegen aan zijn eigen likeur.

Naast de bekende varianten heeft Grand-Marnier enkele speciale uitgaven op de markt gebracht, waaronder een Special Reserve Royal Celebration ter gelegenheid van het huwelijk van Lady Diana Spencer en Charles, Prince of Wales op 29 juli 1981.