Jägermeister

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
mistig

Jägermeister

Jägermeister Het drankje lijkt op de Deense maagbitter Gammel Dansk en het Hongaarse Unicum. Het drankje kan zowel puur (maar dan gekoeld) of als mixdrankje worden gebruikt. Het kan traditioneel gemixt worden met sinaasappelsap of cola, maar er bestaan ook speciale recepten in combinatie met cacao of melk.

Productie van Jägermeister

Het geheime recept voor Jägermeister dateert uit 1934 en bevat 56 kruiden waaronder citrus schil, zoethout, anijs, ster-anijs, maanzaad, saffraan, gember, jeneverbessen en ginseng. Deze kruiden komen uit alle delen van de wereld. Gember uit China, ster-anijs uit Oost-Azië, maar ook kruiden uit de Himalaya, West-Afrika, Nigeria en Venezuela.
De verschillende kruiden zijn volmaakt op elkaar afgestemd en vormen samen een vlekkeloze compositie van smaak en geur. Het kruidenmengsel wordt ge-extraheert tot een geurig kruidenextract. Dit extract wordt minstens een jaar gelagerd op eikenhouten vaten. Na deze lange lagertijd, is er een kruidenconcentraat ontstaan met unieke smaak- en geurkenmerken. In de laatste fase van het productieproces wordt het donkere, stroperige kruidenconcentraat in koperen ketels gemengd met zacht water, alcohol, suiker en caramel. De verschillende bestanddelen krijgen ruimschoots de tijd aan elkaar te wennen, dit heet huwen. De kruidenlikeur krijgt hierdoor een mooie, zachte en afgeronde smaak.

Geschiedenis van Jägermeister

In 1935 verscheen de drank op de Duitse markt. Sinds de jaren 70 wordt het geëxporteerd. In Nederland wordt al jarenlang reclame gemaakt met de slogan ... alleen als ie ijs- en ijskoud is. Dat suggereert dat de smaak erg sterk zal zijn als het drankje niet gekoeld is.
Oorspronkelijk was het drankje bedoeld als een geneesmiddel voor alles, een panacee. Het werd gebruikt tegen een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden. In Duitsland wordt het nog steeds als digestief gebruikt, en staat zo in de (medicijn)kast van vele Duitse huishoudens. Het drankje heeft hierdoor een oude-mannenimago.

Het Jägermeister logo

Het logo van Jägermeister is gebaseerd op de legende van Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. Het logo toont de kop van een hert, met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei. Op het etiket staat een gedicht van Otto von Riesenthal:

Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich's gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.

Vertaald in het Nederlands luidt dit gedicht:

Dat is de erezaak van de jager
dat hij beschermt en koestert zijn wild
als jager jaagt zoals het betaamt
en de Schepper in het schepsel eert.

Een populaire bewering is dat het logo van Jägermeister nog een betekenis heeft. Het logo bestaat uit een rendier (engels voor: deer) in een rondje met een kruis daarboven. Dus Deer, de letter O, en God. Als je dit in volgorde leest, staat er symbolisch: O Dear God. Dit is echter ongeloofwaardig, aangezien het merk geheel Duits is.