kerrie

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
kruiden

Kerrie kruiden

Kerrie is een product dat door de meeste mensen gezien zal worden als een kruid. Toch is dit het niet. Kerrie is een geel kruidenmengsel die veel varianten kent. De kruiden die hier in elk geval voor gebruikt worden zijn:

Gember;
Kardemom;
Koriander;
Kruidnagel;
Kummel;
Kurkuma welke de gele kleur van kerrie veroorzaakt;
Komijn;
Zwarte peper.

In de varianten van kerrie kunnen de volgende kruiden verwerkt zijn:

Anijs;
Foelie;
Kaneel;
Cayennepeper;
Fenegriek;
Nootmuskaat;
Zwart mosterdzaad;
Maanzaad;
Venkel;

Herkomst van Kerrie

Van oorsprong komt kerrie uit India. Het woord Kerrie is een verbastering van het Tamil woord kari wat saus betekend. Het type kruidenmengsel werd door de Engelsen overgenomen en de naam werd verbasterd tot curry. De Nederlanders kwamen in aanraking met kerrie via de handel met Indonesië door de VOC. De Nederlandse kerrie die wij kennen is aangepast aan de Nederlandse smaak en hierdoor een stuk minder scherp dan de kerrie in de Indiase of Indonesische keuken.

Gebruik van Kerrie

Het gele kruidenmengsel met de milde smaak die kerrie heet bevat een reed scala aan individuele kruiden en hierdoor een goede basis voor vele gerechten. Kerrie combineert heel goed met vlees, groenten en vis. Hiernaast wordt kerrie veel gebruikt in roerbakgerechten of sauzen. Ook bij gerechten uit de Indiase, Thaise of Indonesische keuken is kerrie zeer goed te gebruiken.
Om de meeste smaak uit de kerrie te krijgen is het beste om aan het begin van de bereiding de kerrie kort te verhitten in hete olie. Eventueel kan je even een uitje fruiten en hier de kerrie aan toe te voegen. Hierdoor zal de kerriepoeder je niet zo snel verbranden in de hete olie. Door het verhitten worden de oliën in de kruiden vrij gelaten en komen deze het beste tot hun recht. Vervolgens kan vlees, vis, groenten of andere ingrediënten worden toegevoegd. Belangrijk is wel om veel te proeven en de kerrie naar smaak toe te voegen.