Kraamanijs - Anisette

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
beschuit met muisjes

Kraamanijs

Kraamanijs of anisette is een likeur gemaakt van zaad en knoppen van de anijsplant. Kraamanijs is, de naam zegt het al, een kraamdrank. De jonge moeder kreeg de drank in het kraambed als medicijn tegen de bevallingspijnen. De rustgevende ingrediƫnten als valeriaan, steranijs, kamille en zelfs het zeer verdovende alsem misten hier hun uitwerking niet. Het was een effectieve manier om een vermoeide kraamvrouw rustig te krijgen.

De allereerste anisette mocht dan wel rustgevend werken, goed smaken deed hij niet. Later werd het recept aangepast en kreeg ook de kraamvisite een glas. Bij kraamanijs worden traditioneel krakelingen geserveerd, deze zijn namelijk het symbool van het eeuwige leven omdat ze geen einde hebben.Anisette kan niet zelf gemaakt worden, althans niet makkelijk, het moet immers gestookt worden. Het is hier en daar nog wel te koop.

Kraamanijs is in feite een vloeibare, alcoholische variant van de beschuit met muisjes. Oorspronkelijk, rond de zeventiende eeuw, werd het direct na de bevalling door de baker aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.