Rum
Rum
Rum is een sterke drank met een alcoholpercentage van ongeveer 40 procent. Rum wordt puur geschonken in een borrelglaasje maar ook heel goed bruikbaar in verschillende cocktails.
Geschiedenis van rum
De oorsprong van rum ligt in Brazilië. De wereldwijde verspreiding van de rum begon in de 16e eeuw toen de Portugese en Spaanse kolonisten suikerriet aan plantten in Brazilië. De eerste rum heette Cachaça en werd in Brazilië al snel populair. Hierna verspreide de drank zich snel over het Caribisch Gebied waardoor het ook een favoriete drank werd van zeelieden en zeerovers die in deze tijd in dit gebied veel aanwezig waren. Door de populariteit van deze sterke drank op het water kwam ook de verspreiding over de rest van de wereld snel op gang.
Tegenwoordig wordt in het Caribisch Gebied nog steeds veel rum gemaakt. De bekendste rums, zoals Bacardi en Havana Club, komen uit dit gebied en worden hier nog steeds gemaakt. Toch is de productie van rum niet beperkt gebleven tot het Caribische Gebied. In totaal produceren ruim 40 landen rum in allerlei verschillende soorten.
Productie van rum
De productie van rum begint bij een bijproduct die verkregen wordt bij de productie van suikerriet. Dit bijproduct heeft de naam Melasse. Tot aan de 16e eeuw, toen men rum ging maken, werd Melasse gezien als afvalproduct en weggegooid. Ondanks het feit dat Melasse ongeveer 50 procent suiker bevat is het door andere stoffen die erin zitten zonder bewerking niet geschikt voor menselijke consumptie.
Door de hoeveelheid suiker is de Melasse echter erg geschikt om te vergisten en alcohol te verkrijgen. Voor de productie van rum wordt de Melasse eerst verdunt met water waarna het geheel vergist wordt wat ervoor zorgt dat de alcoholproductie op gang komt.
Na het vergisten van de Melasse begint het destillatieproces. Een basis destillatieketel (ofwel een Pott) bestaat uit drie delen: de Ketel, de Condensor en de Zwanenhals. In de Ketel gaat de vergistte Melasse welke aan de kook gebracht wordt. De dampen hieruit worden door de Condensor naar de Zwanenhals gestuurd die het destillaat opvangt. Deze eerste destillaat wordt ook wel single distillaat genoemd. Om een schoner eindproduct te verkrijgen wordt deze nog eens gedestilleerd om een zogenaamd Dubbel Destillaat te verkrijgen. Sommige destilleerderijen gaan nog een stap verder door een derde maal of zelfs een vierde maal te destilleren.
Een ander destillatieproces is het zogenaamde Kolom distillatie-systeem. De vergistte Melasse wordt hier door een doolhof van buizen in een kolom gestuurd. Tegelijkertijd wordt er stoom geindroduceerd wordt. De stoom zorgt ervoor dat de alcohol in het Melasse mengsel verdampt. Deze wordt dan opgevangen.
Een destillaat gemaakt met een Kolom ketel geeft over het algemeen een eindroduct die schoner is en met een hoger alcoholpercentage dan een gewone destillatieketel met een single destillatieproces. Hiernaast is voor eenzelfde hoeveelheid product minder Melasse nodig in de Kolom ketel. Ook is deze ketel goedkoper in mankracht en onderhoud.
Na het destillatieproces kan de rum nog worden gerijpt in houten vaten. Dit zorgt voor wat meer kleur en
extra smaak aan de rum. Meestal zijn dit rums met een alcoholpercentage tussen de 60 en 70 procent.
De gebottelde rum bestaat meestal uit blends van diverse destillaten van verschillende leeftijden om een constante
kwaliteit te kunnen garanderen.
Wetgeving rum
In tegenstelling tot diverse andere sterke alcoholische dranken is rum niet echt gebonden aan veel ingewikkelde wetgevingen en regels. Zolang de alcoholische drank een minimaal alcoholpercentage van 37,5 procent heeft en gestookt is van suikerriet of bijproducten hiervan mag het rum heetten. Dus of je rum nu uit Afrika, Azië of Zuid Amerika komt maakt niets uit; het is rum. Staat er een leeftijd op de fles rum? Heel leuk maar het zegt niets. Natuurlijk geeft deze vrijheid de producenten wel de ruimte om creatieve rum varianten te bedenken.
Soorten rum
Juist de ruime wetgeving die we hierboven bespraken zorgt ervoor dat er verschillende soorten rum te verkrijgen zijn.
Witte rum
Witte rum wordt ook wel Light rum, Blanco, blanc, blanke, silver of clear rum genoemd. Witte rums worden na de rijpingsperiode gefilterd door koolstof filters waardoor een heldere rum ontstaat. Deze rum wordt meestal gebruikt voor cocktails.
Amber rum
Amber rum wordt ook wel Gold rum, Oro, Pale of Ambre rum genoemt. Deze rum krijgt zijn kleur door de rijping in (meestal) eiken vaten. Deze rijping zorgt ook voor meer smaak aan deze rum variant.
Bruine Rum
Bruine rum wordt ook wel Dark rum, zwarte rum of red rum genoemt. Het verschil met de Amber rum is dat Bruine rum een veel ' langere rijpingstijd heeft in de houten vaten. Dit zorgt voor veel meer smaak en hier kan je duidelijk hints van kruiden met een sterke boventoon van caramel of melasse. Sommige Bruine rums worden extra op kleur en smaak gebracht met extra caramel. Kort door de bocht genomen wordt dit over het algemeen gedaan bij de goedkopere Bruine rums.
Gekruide rum
Gekruide rum wordt ook wel Spicy of Spiced rum genoemd. De meeste gekruide rum wordt gemaakt op basis van Amber rum en verkrijgt zijn smaak uit de kruiden die toegevoegt zijn.
Overproof rum
Overproof rum of 151 rum heeft een veel hoger alcoholpercentage dan de gewone rumsoorten soms tot wel 80 procent. Deze rum wordt bijna alleen gebruikt voor het maken van bepaalde cocktails.
Andere rumsoorten
Dan zijn er nog een aantal rumsoorten die eigenlijk geen eigen soort of zelfs geen rum zijn.
Rum Likeur is eigenlijk niets minder dan een kant en klare cocktail. Breezers zijn hier een voorbeeld van en hebben over het
algemeen een alcoholpercentage van rond de 17 procent.
Vintage rum is een rum uit een bepaald jaar. Maar eigenlijk zegt dit niet zoveel. Hiernaast kan je niet aan een jaargang zien
of de rum van goede kwaliteit is zoals bij wijn welke in een bepaald jaar een goede oogst kan hebben of druiven van uitzonderlijke
kwaliteit.
Alcoholvrije rum is een alcoholvrije drank die naar rum smaakt maar echt rum is het natuurlijk niet.
Zelf rum maken
Zoals het productieproces van rum al doet vermoeden is het niet heel ingewikkeld om zelf rum te maken. Niet het stoken van rum op zichzelf maar het destilleren van alcohol is zonder vergunning niet toegestaan. Hiernaast is het stookproces voor de beginner ook niet zonder risico. Reden genoeg dat ik niet verder op dit onderwerp in ga.
Rum cocktails
Rum kan puur gedronken worden, met ijs (on the rocks) of gemixt in een cocktail. Vanwege het hoge alcoholpercentage wordt rum vooral gebruikt om de cocktail een kick mee te geven. Hieronder een paar simpele cocktails met rum. Ik ga er trouwens vanuit dat je zelf wel weet hoe je een BaCo maakt.
Mojito cocktail
Ingrediënten
• 1 theelepel rietsuiker
• 1 takje munt
• 4 partjes limoen
• Ijsblokjes
• 40 Milliliter Witte rum
• 7 Up of Sprite
Bereidingswijze
Doe de rietsuiker met de munt in een tumbler en kneus de bladeren zodat ze hun smaak beter vrij gaan geven. Doe de partjes limoen erbij
en druk deze een beetje uit. Roer het geheel door elkaar en schenk het over in een longdrink. Voeg de rum toe met wat ijsblokjes en
vul het geheel aan met 7 Up of Sprite. Roer het geheel door. Garneren kan eventueel met een schijfje limoen maar deze cocktail heeft
dat eigenlijk niet nodig.
Strawberry Rum cocktail
Ingrediënten
• 100 gram aardbeien
• Ijsblokjes
• 20 Milliliter Witte rum
• 20 Milliliter Mandarine Napoléon
• 60 Milliliter Jus d' Orange
Bereidingswijze
Voor deze cocktail maken we eerst een aardbeienmoes door de aardbeien te wassen, te pureren in een blender en als laatste wrijven we
de aardbeienpuree door een bolzeef. Schenk de mous nu in een glas en voeg de rum, Mandarine Napoléon en de Jus d' Orange toe.
Pureer de gewassen aardbeien in de blender en wrijf de mousse door een zeef in een cocktailshaker. Roer het geheel goed door en
schenk het over een paar ijsblokjes in een groot wijnglas. Garneren kan met een sinaasappelschijfje.
FAQ's
Contact
veel gestelde vragen