Vruchtensap

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
vruchtensap

Benamingen op de verpakking

Het woord vruchtensap is een algemene verzamelnaam voor alle dranken afkomstig uit 1 soort vrucht. Met vruchtendrank wordt een drank bedoeld afkomstig uit meerdere soorten vruchten.

In grote lijnen zijn er drie soorten vruchtensap. Vers puur vruchtensap, puur vruchtensap en vruchtensap uit een concentraat.

Verse pure vruchtensappen

Deze sappen worden direct na het persen verpakt. Op het etiket zal dan ook staan dat het om een verse vruchtensap gaat. Hier worden verder geen bewerkingen op uitgevoerd om de houdbaarheid te bevorderen. In de horeca bestaat nog wel de discussie of deze sappen aan de gasten verkocht mogen worden als zijnde verse vruchtensappen. Het gaat hier immers om een vruchtensap die van het persen naar het verpakken, naar de groothandel en uiteindelijk naar de horecazaak al een hele weg heeft afgelegd. Om deze reden is de mening dat de verse vruchtensap niet echt vers meer is en wordt toch de voorkeur gegeven aan het a-la-minute persen van de sappen. De verse vruchtensappen mogen wettelijk wel verkocht worden als verse vruchtensap in de horeca ook al wordt deze niet zelf geperst.

Puur vruchtensap

Een puur vruchtensap is net als verse pure vruchtensappen 100% sap zonder toevoegingen. Het verschil is dat deze sappen gepasteuriseerd zijn waardoor bacteriën onschadelijk gemaakt worden en de vruchtensap langer houdbaar is.

Vruchtensap uit concentraat.

Voor het vruchtensapconcentraat wordt het vocht uit het verse vruchtensap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie op 25 graden Celsius. Hierna kan er weer vocht worden toegevoegd evenals kleur, geur en smaakstoffen. De reden om dit te doen is het besparen op transportkosten. Het concentraat neemt immers veel minder ruimte in dan het verse vruchtensap.
Deze vruchtensappen worden in tegenstelling tot het verse en pure vruchtensap meestal ongekoeld aan de consument aangeboden. In de horeca horen ook deze dranken uiteraard in de koeling bewaard te worden na openen.