Bavarois

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Bavarois

Bavarois

De bavarois vond zijn populariteit oorsprong in Parijs. Het is een luchtige pudding die meestal in een vorm wordt gegoten. Hierna kan het worden afgekoeld en worden geserveerd in de vorm of worden gestort

In de 18e eeuw verstond men onder een bavaroise, met een e erachter, een thee met Siroop de capillaire. Deze capillaire siroop werd gemaakt uit het sap van het Varenkruid. Rond 1660 zou deze drank in de mode zijn gebracht door Beierse prinsen die zich in Parijs hadden gevestigd. Ze wilden deze thee in kristallen karaffen en, naar Beiers gebruik, gaven ze de voorkeur aan Capillaire siroop. Al snel werd deze drank over genomen door de diverse cafés in Parijs en hier werd het, voor het eerst, Bavaroise genoemd naar de Beierse prinsen.

Aannemelijk is dat de bavarois zijn oorsprong vindt bij deze drank. Toch komt de eerste vermelding van Bavarois pas tussen 1784 en 1833 in de boeken voor. Dit in het boek zoete tussenschotels van de beroemde Franse chef-kok Marie-Antoine Carême. Toen werd het gerecht nog fromage-bavarois genoemd. De naam fromage duidt hier op de vorm van kaas en niet dat er kaas in verwerkt wordt. Door de naam bavarois kan men het vermoeden hebben dat het een, van oorsprong, Beiers gerecht is maar het dessert is waarschijnlijk Bavarois genoemd door een Franse kok die werkzaam was voor een vooraanstaand Beiers geslacht.

In de tweede helft van de 18e eeuw werd dit dessert populair onder Beierse prinsen in Parijs. Vertaald vanuit het Frans betekend Bavarois letterlijk Beiers. In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten bavarois. Dit is op melkbasis of op basis van een vruchtenpuree.

Voor de vruchtenpuree in de bavarois kan je heel goed aardbeien, frambozen of abrikozen gebruiken. Fruit als verse kiwi, mango of ananas zal je eerst moeten koken. Worden deze vruchten niet eerst gekookt dan zorgen de enzymen in dit fruit ervoor dat de eiwitten gesplitst worden in de gelatine waardoor de bavarois niet zal opstijven. Het koken zorgt ervoor dat deze enzymen uitgeschakeld worden.

Bij een klassieke bavarois worden gelatine en eieren gebruikt om de bavarois te doen opstijven. Deze losgeslagen eieren in combinatie met stijf geslagen slagroom zorgt voor een luchtige bavarois. De gelatine zorgt ervoor dat de luchtige bavarois niet inzakt.

bavarois of bavaroise

Bavarois wordt vaak verward met bavaroise. Ook op veel menu-/ dessertkaarten in de horeca kom je de bavaroise wel eens tegen als bavarois. Echter is dit niet hetzelfde. Bavaroise is namelijk een warme drank op basis van koffie- of thee. Dit in combinatie met melk, eidooiers en een likeur. Hierover lees je meer op de pagina: bavarois of bavaroise?

Recept

Hier een mooi bavarois recept. Niet het klassieke recept maar een hele mooie bavarois zonder de eidooiers.