Cognac soorten

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
cognac vaten

Cognac

Cognactsoorten zijn meestal te onderscheiden door rijpingstijd of leeftijd van de cognac. Zoals zoveel wetgeving met betrekking tot cognac wordt ook de verschillende benamingen voor verschillende leeftijden van cognac geregeld door instanties binnen de AOC cognac. Afhankelijk van de leeftijd komt cognac onder verschillende benamingen op de markt. Het einde van de periode waarin cognac gedistilleerd mag worden ligt vastgelegt in de regelgeving binnen de AOC. De distillatie moet plaatsvinden voor 31 maart van het jaar na de druivenoogst net als bij armagnac. Vanaf tweeënhalf jaar later mag de cognac gebotteld en vervolgens verkocht worden.

leeftijden van cognac

De leeftijd zelf mag volgens de Franse wetgeving niet op de fles vermeld worden. Een leeftijdsaanduiding mag wel. De bekendste leeftijdsaanduidingen zijn:

V.S. en ***

Deze cognac heeft een minimale rijptijd van tweeënhalf jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superieur.

V.S.O.P, VO en Reserve

Deze cognac heeft een minimale rijptijd van vierenhalf jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale. V.O. staat voor Very Old. Reserve is een term die aanduid dat het voor de cognacmaker een speciale kwaliteit heeft. Wettelijk heeft de term reserve in de Cognac geen betekenis.

Extra, X.O, Napoleon, Hors d'Age en Ancestrale

Deze cognacs hebben een minimale rijptijd van zesenhalf jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old.
Ancestrale betekend letterlijk voorouderlijk waarbij het dus om een zeer oude cognac gaat.

Cognac blends

Deze hierboven vermelde minimale rijptijden zijn de wettelijke ondergrenzen van de jongste cognac in de blend. Hierdoor kan het zijn dat er voor een X.O. label blends gebruikt worden die, voor een deel, vele malen ouder is dan de zesenhalf jaar die minimaal is toegestaan. Om hier wat duidelijkheid in te verschaffen gebruiken sommige producenten hun eigen systeem om leeftijden aan te duiden.

Op de wet dat er geen leeftijden op de fles gemeld mogen staan is er sinds 1988 een uitzondering. Als de producent kan aantonen dat er in een fles alleen cognac zit van dat jaar zit mag deze een jaartal op de fles vermelden. Een cognac met een jaartal vinden we dus eigenlijk alleen als de kwaliteit van dat specifieke jaar erg goed is.