Decanteren van port

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Decanteerkaraf

Port decanteren

Het decanteren van port doen we om twee redenen. Allereerst zorgt het ervoor dat het depot uit de port gehaald wordt. Dit voorkomt dat de port troebel wordt. De tweede reden is dat de wijn tijdens het overschenken extra in aanraking komt met zuurstof. Dit brengt een reactie teweeg die ervoor zorgt dat de smaak van de port beter tot zijn recht komt.
De meeste port drinkers houden het meestal bij een Ruby of Tawny port waarbij het niet nodig is om deze te decanteren. Ook de meeste horecabedrijven gebruiken Ruby of Tawny port.
De portwijnen die wel gedecanteerd moeten worden zijn meestal crusted of Vintage port. Bij het decanteren van port moet je rekening houden met het soort port en de verschillende leeftijden. Allereerst zetten we de fles port die gedecanteerd moet worden minimaal 24 uur van tevoren rechtop. Dit zorgt ervoor dat de depot onderin de fles zakt en we niet met een port eindigen die troebel is van deze depot. Na deze 24 uur openen we voorzichtig de fles. Mocht de kurk breken dan druk je de restanten in de fles. Tijdens het decanteren filteren we deze er wel uit en het heeft verder geen invloed op de smaak. Dan komt de leeftijd van de port ook om de hoek kijken. De port moet namelijk voor consumptie ademen. Dit zorgt ervoor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. Hierbij geldt hoe ouder de port is hoe sneller het de optimale smaak bereikt heeft. Hiervoor is het volgend overzicht te gebruiken

decanteertabel port

• Een port van 7 jaar of jonger moet 10 tot 12 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 8 tot en met 15 jaar oud moet 8 tot 10 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 16 tot en met 25 jaar oud moet 6 tot 8 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 26 tot en met 35 jaar oud moet 4 tot 6 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 36 tot en met 45 jaar oud moet 3 tot 5 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 46 tot en met 60 jaar oud moet 2 tot 3 uur van tevoren gedecanteerd worden
• Een port van 60 jaar oud moet 1 tot 3 uur van tevoren gedecanteerd worden.

decanteren van port

Dan is het tijd om de port in een decanteer karaf te schenken oftwel te decanteren. Het belangrijkste is hierbij om rekening te houden met het depot van de port. Als je de kurk heel uit de fles hebt weten te halen dan kan je heel rustig de port in de karaf schenken en zorg je ervoor dat de depot in de fles achter blijft.
Zitten er stukjes kurk in de port of de depot is nog niet goed gezakt dan kan je de port voorzichtig door een koffiefilter in de karaf schenken. Hierna laten we de port ademen op kamertemperatuur volgens de bovenstaande tijden.

Vanwege het relatief lage tanninegehalte van bijvoorbeeld de vintage port of de crusted port oxideert deze relatief snel door de aanraking met zuurstof. In de praktijk betekent dit dat vintage en crusted port binnen 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt. Voor de andere portsoorten geldt dit natuurlijk ook maar dan iets minder snel. Houdt in elk geval maximaal 72 uur aan voor een gedecanteerde port.

Om zeker te weten dat de kurk niet in de port eindigd zou je ook kunnen kiezen om een zogenaamde porttang te gebruiken. Een dergelijke tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is waarna de tang een tijd om de hals van de portfles, net onder de kurk, geklemt wordt. Hierna gaat deze er weer vanaf en wordt de flessenhals erg snel afgekoeld door middel van een zeer koude natte doek. Door de snelle temperatuurswisseling breekt het glas van de fles precies op de plek waar deze verhit werd. Hierna kan je de port decanteren zoals hierboven beschreven staat.