Soorten Port

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
witte port

Portsoorten

De soorten port die bekend zijn bij de meeste gebruikers en de meeste horeca zijn Rode port, Witte port en soms ook nog wel de Rosé port. Als je dan heel veel geluk hebt dan zou je in een horecabedrijf ook nog wel eens de keuze kunnen krijgen tussen Ruby port en Tawny port.

Toch zijn er heel wat meer soorten port te verkrijgen.
Ruby port
Tawny port
Aged Tawny
Vintage port
Single Quinta Vintage
Late Bottled Vintage
Crusted port
Colheita port
Garrafeira port
Witte port
Rosé port

Ruby port

De Ruby port is wat voor de meeste mensen doorgaat als rode port. Bij de meeste horecabedrijven zal je als je een rode port besteld ook bij de ruby uit komen. De Ruby port is de jongste portsoort. In de meeste gevallen is deze portsoort twee tot drie jaar gerijpt in het vat. Bij de ruby port zijn dit, in de meeste gevallen, RVS tanks of betonnen bakken. In sommige gevallen worden eikenhouten vaten gebruikt om deze jonge port in te laten rijpen. Hierbij worden ook wel de termen Reserve of Reserva. Leuke benamingen, klinkt heel interessant, maar het zegt wettelijk gezien helemaal niets. Aan deze termen zit binnen de port wetgeving totaal geen bescherming en dus kan iedereen dit er op zetten. Rubby port is meestal een blend van verschillende jaargangen, druiven en wijngaarden (oftwel Quinta's) om een kwalitatief goed product te creeeren zonder dat de kosten te hoog oplopen. Het is een port voor het grote publiek en dat verklaart dan direct waarom deze port het meest geschonken wordt.

Tawny Port

De Tawnyport kan, net als de Ruby port, afkomstig zijn van meerdere druivensoorten, quinta's en jaartallen. Het verschil met de Ruby is dat de Tawny meerdere jaren is gerijpt in houten vaten. Dit zorgt voor de specifieke taankleur waar de Tawny port zijn naam aan dankt. Met ' goedkopere Tawny's wordt helaas nogal eens gerommeld door een blend te maken van witte en ruby port.

Aged Tawny

De Aged Tawny Port spreekt de naam voor zich. Het is een Tawny port die langer in het vat gerijpt is dan de normale Tawny port. De Aged Tawny port is altijd een blend van meerdere jaren. Het jaartal op de fles (tien, twintig, dertig of veertig jaar) geeft hier de gemiddelde leeftijd van de blend aan.

Vintage Port

De Vintage port is een port uit een jaar waarvan de oogst zo goed is bevonden dat deze uitgeroepen is tot Vintagejaar. Het uitroepen van een jaar tot Vintagejaar gebeurt door het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto). Dit is de beschermende organisatie achter de beschemde status va het portgebied. Het uitroepen van een Vintagejaar gebeurt gemiddeld eenmaal in de drie jaar maar ook in de niet verklaarde vintagejaren is elk porthuis vrij om hun port aan te bieden aan het IVDP om te testen. Voor deze tests geldt een zeer strenge lijst aan kwalificaties waar de port aan moet voldoen maar als de port slaagt dan mag de port het vintage label gebruiken. In de meeste gevallen is dit een Single Quinta Vintage Port oftwel een Vintage Port uit een wijngaard.
Een vintageport wordt maximaal voor drie jaar in houten vaten gerijpt. Hierna wordt de port gebotteld zodat de port verder kan rijpen op het depot in de fles. Op het etiket van een vintageport moeten altijd twee jaartallen worden vermeld. Allereerst natuurlijk het oogstjaar maar ook het jaar waarin de port gebotteld is.
In portugal worden flessen vintage port na gebruik vaak weer gevuld met een goedkopere ruby port. De droesem van de Vintage port laat men dan in de fles zitten waarna de Ruby port hier boven op gaat. De Ruby port zal hierdoor meer body krijgen.

Single Quinta Vintage Port

De Single Quinta Vintage Port is, zoals eerder omschreven, afkomstig uit een enkele Quinta, oftwel wijngaard. Hiernaast is de Single Quinta Vintage Port niet gebonden aan de Vintagejaren maar kan buiten de vintagejaren alleen worden toegekend door de IVDP.

Late Bottled Vintage port

De Late Bottled Vintage Port oftewel de LBV is een blend van druivenoogsten geoogst in één enkel jaar. Deze port mag wel samengesteld worden uit verschillende druiven en wijngaarden (de Quinta's). Op het etiket van een Late Bottled Vintage port moet altijd een leeftijd vermeld worden.

Crusted port

Een Crusted port bestaat uit een blend van de druivenoogsten van verschillende jaren. Het geeft de wijnboer de mogelijkheid om een blend te maken uit verschillende jaartallen die qua kwaliteit soms wel erg dichtbij een Vintage port kan komen zonder dat deze aan de erg strenge regelgeving gebonden zit die bij de Vintage port hoort. Dit is dan ook goedkoper om te maken en om deze reden wordt dit ook wel de armelui's vintage port genoemd.
De blend van verschillende druivenoogsten wordt drie a vier jaar gerijpt in houten vaten waarna deze ongefilterd gebotteld wordt. Hierdoor ontstaat er in de fles een bezinksel, welke de crust genoemd wordt, op de onderwijde van de fles. Om deze port te kunnen nuttigen moet deze port gedecanteerd worden.

Colheita port

De Colheitaport is een port welke erg lijkt op de Tawny port. De kleur is gelijk maar deze port moet minstens zeven jaar in een houten vat hebben liggen rijpen. Hiernaast zijn de druiven gebruikt voor deze port afkomstig uit een enkel oogstjaar. Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port heeft gerijpt staat vermeld op de fles.

Garrafeiraport

De Garrafeiraport kan je zien als een brug tussen de Tawny port en een Vintage Port. De Garrafeiraport is een blend van verschillende oogsten van een enkel jaar. Na het productieproces van de port wordt de Garrafeiraport enkele jaren gerijpt in houten vaten. Hierna wordt de port over geschonken in grote glazen vaten waar de port langzaam verder rijpt. Dit gebeurt voor twintig, dertig of veertig jaar. Hierna wordt de port gebotteld en rijpt de port verder in de fles. De Garrafeiraport wordt altijd gedecanteerd.

Witte port

Witte port wordt gemaakt van alleen witte druivensoorten. Net als Ruby Port wordt een Witte Port ook drie jaar gerijpt op gelijke manier. In tegenstelling tot rode portsoorten wordt witte port gekoeld geserveerd.

Rosé Port

Rosé port is, in verhouding tot andere portsoorten, nog vrij jong. Pas in 2008 werd Pink Port voor het eerst op de markt gebracht. Officieel mag Rosé port pas sinds 21 mei 2009 ook daadwerkelijk port genoemd worden. Op deze datum heeft de Portugese wetgever een wet aangenomen die Rosé port erkend als officiële portsoort. Net als witte port wordt ook rosé port gekoeld bewaard, geserveerd en gedronken.