Limoncello

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
citroen

Limoncello

Limoncello is een Italiaans citroenlikeur met ongeveer 35 procent alcohol Limoncello wordt bewaard in de vriezer en geschonken in een borrel- of shotglas. Limoncello met een ijsklontje wordt geschonken in een tumbler (whiskyglas). De reden achter het bewaren in de vriezer is dat Limoncello tussen de 4 en 5 graden Celsius gedronken wordt. De tijd tussen het bewaren, uitschenken en het daadwerkelijk drinken zorgt ervoor dat de Limoncello zijn kou snel afgeeft aan de omgeving. Hierdoor zal de temperatuur, als je het gaat drinken, ongeveer rond de 4 graden uitkomen.

Limoncello citroenen

De originele Italiaanse citroenen die gebruikt worden voor de Limoncello komen uit PGI Sorrento of Sfusato Amalfi IPG.

Beschermde status Limoncello

PGI (Protected Geographical Indicator) of IPG (Indicator Protected Geographic) geven de citroenen een beschermde naam die aangeeft dat de citroenen, in dit geval, uit Sorrento of Amalfi komen. De producenten uit de Italiaanse streken Sorrento, Amalfi en Capri claimen dat alleen uit hun streek de originele Limoncello komt. Hieruit is dan ook de beschermde status van de citroenen ontstaan. Echter geeft deze beschermde status alleen aan waar de citroenen vandaan komen en niet wat voor citroenen gebruikt worden. Uitzondering hierop is de Sfusato Amalfi IPG welke ook het citroenras aangeeft.

Citroenrassen Limoncello

In de beschemde gebieden worden voor de Limoncello twee soorten citroenen gebruikt; de Ponsiri en de Sfusato. De Ponsiri is een grote citroen die, letterlijk, zo groot kan worden als een kinderhoofdje en geeft veel citroenschil die gebruikt wordt voor de Limoncello.
De Sfusato wordt ook wel Profumati genoemd. Deze citroen wordt niet zo groot als de Ponsiri citroen maar heeft wel een dikkere schil die dankzij zijn poreuze, dikke schil erg geschikt is om Limoncello mee te maken. Hiernaast zit deze schil ook vol met etherische olieën wat veel smaak afgeeft aan de Limoncello.

Voor de Limoncello is het vooral van belang dat de citroenen biologisch gekweekt worden. De reden hierachter is dat er voor het proces om Limoncello te maken vooral de schil gebruikt wordt. Op deze schil kunnen dan natuurlijk geen chemicaliën zitten die in de Limoncello terecht kunnen komen.

Limoncello productie

De citroenen voor de Limoncello groeien in boomgaarden waarbij men alles doet om de bomen zoveel mogelijk te beschermen. Immers, het gaat uiteindelijk om de citroenschil die zo goed mogelijk van kwaliteit moet zijn. Om deze reden worden de citroenen met de hand geplukt om beschadigingen en contact met de grond te voorkomen. Dit plukken gebeurt tussen februari en oktober.
Na het plukken worden de citroenen gewassen en geborsteld om eventuele oneffenheden eraf te halen. Hierna worden de citroenen geschild waarna de schillen in de alcohol gaan en goed afgesloten. Na ongeveer een maand wordt hier suikerwater aan toegevoegd waarna het geheel nog ongeveer 40 dagen blijft trekken in afgesloten bakken. Hierna wordt de Limoncello gezeeft en gebotteld waarna het klaar is voor consumptie.

Serveren van Limoncello

Limoncello is wereldwijd een van de meest populaire likeuren uit Italie. Langs de kust van Amalfi wordt deze likeur meestal geserveerd in kleine keramische bekertjes. Traditioneel wordt Limoncello koud geschonken als een after diner likeur oftwel als digestief. In Nederland schenken we de Limoncello meestal in een borrel- of shotglas en, als het On the Rocks geserveerd wordt, in een tumbler. In Nederland is Limoncello niet een van de grootste likeuren en in de horeca vinden we deze likeur het meest in Italiaanse restaurants of pizzeria's.

Limoncello mixen

Vanwege de sterke citroensmaak van Limoncello zonder de bitterheid van citroensap is Limoncello ook zeer geliefd in de wereld van cocktails.

Limoncello Tonica

Ingrediënten
• 45 mililiter Limoncello
• 90 mililiter tonic
• ijsblokjes

Bereidingswijze
Neem voor deze coctail een mooi groot merlotglas en vul deze voor 3/4e met ijsblokjes. Schenk de Limoncello en de tonic overheen en roer het geheel een keer goed door. Voor de garnering kan je verse basilicum gebruiken.

Limoncello Espuma

Ingrediënten
• 30 mililiter Limoncello
• 60 mililiter prosecco
• 1,5 bolletje citroen sorbetijs

Bereidingswijze
Schenk in een champagneflute de Limoncello en voeg hier de citroen sorbetijs aan toe. Vul dit aan met de prosecco. Eventuele garnering kan met een citroenschijfje of verse munt.

Zelf Limoncello maken

Het zelf maken van Limoncello is niet zo heel ingewikkeld. De eerder omschreven productie van Limoncello heeft dat feit al een beetje weg gegeven. Echter; het vinden van die ingrediënten kan wel wat geduld vragen. Mits je voor kwaliteit gaat geen sluipwegen neemt. Om zelf Limoncello te maken hebben we het volgende nodig.
• Een schone weckpot van 1 liter
• 750 mililiter 95% alcohol
• 250 Gram witte suiker
• 3 Biologische citroenen (Profumati of Sfusato)

Het aantal ingrediënten die we nodig zijn voor Limoncello valt wel mee. Toch is het niet gemakkelijk om hieraan te komen. 95% pure alcohol is in Nederland niet gemakkelijk te vinden en de juiste biologische citroenen ook niet. Immers; de gewone citroenen die we kunnen vinden in de supermarkt hebben een heel andere smaak dan de citroenen die we willen hebben (bijvoorbeeld de profumati of de Sfusato).

Allereerst doen we de alcohol in de weckpot. Hier doen we vervolgens de schil van 2 citroenen bij. De rest van deze 2 citroenen snijden we in schijven en ook deze gaan erbij. Dan nemen we een derde citroen en doen het sap hiervan ook in de weckpot. Als laatste voegen we de suiker toe. Dit geheel zetten we nu een maand weg op een donkere plek, op kamertemperatuur.
Na deze maand schudden we het geheel nog een keer goed door en laten het nog een week staan. Hierna filteren we het geheel goed door een theedoek en schenken het over in een fles (of flessen) met een schone dop of kruk. Laat het geheel nog een week of twee rusten voor consumptie.

In plaats van de 95% alcohol zou je ook jenever of wodka kunnen gebruiken. De hoeveelheid suiker kan je aanpassen en zelfs verschillende citroenen. Ook zou je eventueel een limoentje toe kunnen voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.