Jenever

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Jeneverbes

Jenever

Jenever is een sterke drank die gemaakt wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam "genièvre") en het noordwesten van Duitsland ("(Ostfriesischer) Korngenever").
Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan jeneverbes extracten werden toegevoegd. Sinds het einde van de 19e eeuw bevat jenever meestal ook industrieel geproduceerde ethylalcohol. In Nederland worden de jenevers waarin deze neutrale alcohol de hoofdmoot vormt jonge jenever of oude jenever genoemd. Korenwijn is een jenever die voornamelijk is gebaseerd op moutwijn. Vaak wordt korenwijn ook enige tijd gerijpt op houten vaten. Daarnaast wordt korenwijn bewaard in de vriezer en jenever in de koeling.

Geschiedenis van jenever

Al in de Middeleeuwen was men in de Lage Landen bekend met sterke drank, en dan in het bijzonder met gedistilleerde wijn, oftewel brandewijn. Pogingen om door distillatie van verschaald bier de accijnzen te recupereren leverden de eerste korenbrandewijn op. Deze distillaten hadden een medicinale achtergrond en kregen hun eerste grote verspreiding tijdens de pestepidemieën die in de Middeleeuwen Europa teisterden.
Vanwege de vermeende geneeskundige werking werden kruiden toegevoegd. Vooral de versie waarbij gebruik werd gemaakt van de jeneverbes verwierf populariteit. Na verloop van tijd werd voor de productie van dergelijke korenbrandewijn geen bier meer gebruikt, maar een vergist graanbeslag. Wanneer de met jeneverbes op smaak gebrachte korenbrandewijn voor het eerst jenever werd genoemd, is niet bekend. Een van de verklaringen is dat professor Franciscus de le Boë Sylvius in 1650, in een poging om een vochtafdrijvend geneesmiddel (een diureticum) te vinden, een jeneverbesdrankje stookte dat hij genièvre of genova noemde. Door toedoen van koning-stadhouder Willem III, die tijdens zijn Engelse koningschap de handel uit de Nederlanden met belastingmaatregelen trachtte te bevorderen, werd het drankje onder de naam gin ook in Engeland populair. Engelse distillateurs trachtten de jenever na te maken, maar misten de juiste receptuur, waarna het zijn eigen ontwikkeling doormaakte tot wat we tegenwoordig gin noemen.

Verdere informatie

Hoe jenever gemaakt wordt.

Jonge vs oude jenever.

Korenwijn.