Tia Maria

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Koffie parelbonen

Tia Maria

Tia Maria is de merknaam van een alcoholische drank. Oorspronkelijk gemaakt in Jamaica van Jamaicaanse koffiebonen.

Tia Maria bestaat voor het grootste gedeelte uit de ingrediënten Vanille, koffiebonen, suiker en rum. Tia Maria heeft een donkerbruine kleur en een alcoholpercentage van 20%

Geschiedenis van Tia Maria

Het verhaal gaat dat een Spaans meisje gedwongen was te vluchten naar Jamaica van haar familie plantage na een conflict. Zij werd vergezeld door een enkele dienaar die haar juwelenkistje droeg en het recept van een familielikeur. Ter ere van de vrouwlijke dienaar die haar had geholpen te vluchten noemde zij de likeur Tia Maria. Wat letterlijk Tante Maria betekend.

Tia Maria in het heden

Tegenwoordig wordt Tia Maria gemaakt door de internationale fabrikant Pernod Ricard. Tia Maria is een koffielikeur als Kahlúa. Anders dan Kahlúa wordt Tia Maria gemaakt in Jamaica met Jamaica Blue Mountain koffiebonen.

Serveren van Tia Maria

De likeur kan puur of met ijs (on the rocks) worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, bij een kopje koffie, of in of over desserts.
De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin en wordt ook wel Jamaican Coffee genoemd.