Vruchtenjenever - Brandewijn
Vruchtenjenever en brandewijn
De meest bekende vruchtenjenevers zijn Bessenjenever en Citroenjenever. Naast vruchtenjenevers kennen we ook de vruchtenbrandewijnen, zoals bijvoorbeeld Kersenbrandewijn en Citroenbrandewijn.
Vruchtenjenever wordt gemaakt door vruchten te laten trekken in een neutrale alcohol als jenever. Hierdoor wordt de smaak geextraheerd in de jenever en ontstaat vruchtenjenever.
Brandewijn wordt tegenwoordig ook gemaakt op basis van een neutrale alcohol. De producent voegt hier naar eigen recept suiker en andere bestanddelen toe als amandelen en perzikpitten. Er kunnen ook andere vruchten aan worden toegevoegt. Op dat moment spreek je van een vruchtenbrandewijn.
Het minimum alcoholpercentage van brandewijn en vruchtenjenever is 20% De citroendestilaten nemen in dit verhaal een aparte plaats in. De reden hiervoor is dat de schil als smaakgever wordt gebruikt en niet de gehele vrucht. Hierbij wordt een dusdanig bij een alcoholpercentage de citroenschillen toegevoegt zodat het sap goed opgenomen wordt door en alcohol en de schil niet dichtschroeit. De jenever wordt hierna altijd gefilterd om een heldere drank te krijgen.
In citroenjenever wordt vaak een schepje suiker gedaan om het iets te zoeten. Om dit in de horeca in 1 keer te tackelen zou je Citroenbrandewijn kunnen gebruiken. Dit is namelijk de iets zoetere variant op de citroenjenever.
Vruchtendistillaten worden, licht gekoeld, puur gedronken of in een mix zoals de populaire longdrink Bessen- Jus d'Orange.
FAQ's
Contact
veel gestelde vragen