Cider

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
cider vat

Cider

Cider is een alcoholische drank die, in de meeste gevallen, van appels wordt geperst. Oorspronkelijk werd cider gemaakt van appelen die werden geperst in een cidermolen. In een cirkelvormige bak, draaide een stenen molenwiel rond dat de appelen fijn perste.

Verschillen in ciders

De smaak en uiterlijk van verschillende ciders kan enorm verschillen. Hier geldt; de ene cider is echt de andere niet. Cider wordt in eerste instantie geclassificeerd van zoet naar droog. Het uiterlijk van de drank gaat van troebel, door het bezinksel, naar volledig helder. De kleur varieert van licht geel, via oranje naar bruin. De verschillen in kleur en helderheid worden voornamelijk veroorzaakt door het filteringsproces tussen het persen en fermenteren van de cider.
Er zijn ook appelcidervarianten die een volkomen heldere cider geven zonder dat er filtering aan te pas komt. Hiernaast worden er ciders met en ciders zonder koolzuur gemaakt; de variant met koolzuur komt echter het meest voor. De meeste ciders die tegenwoordig door massaproductie gemaakt worden zijn nog het beste te vergelijken met mousserende wijn qua uiterlijk. De traditionele appelsoorten en productie willen de cider weleens wat donkerder en/of troebeler maken. Deze ciders hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan het massaproduct en hebben een sterkere appelsmaak.

Productie van Cider

Appels die zijn gekweekt voor consumptie zijn ook geschikt voor het maken van cider, hoewel regionale cidermakers vaak een voorkeur hebben voor het gebruiken van een mix van gewone appels en speciale ciderappels.

Scratting

Zodra de appels geplukt zijn gaan ze een proces in waarin de appels fijn gewreven / gemalen tot pulp. Van oudsher wordt dit gedaan door ze onder een draaiende steen in een cirkelvormige trog te pletten. Vroeger werden deze cidermolens aangedreven met de hand, met behulp van waterkracht of door een paard. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van elektrische machines.

Persen

Na het malen verplaatst men de pulp naar de ciderpers. Daar wordt het in lagen gestapeld die ook wel bekend staat als kaas. De kaas wordt opgestapeld tussen lagen doek en zoet stro, voor de smaak, afgewisseld met een lattenbodem van essenhout. Het is hierbij belangrijk dat de pulp niet te lang aan de lucht blootgesteld wordt zodat oxidatie zich tot een minimum beperkt. In de pers wordt de kaas blootgesteld aan steeds toenemende druk zodat het vocht uit de pulp geperst wordt. Dit sap wordt dan, nadat het was gezeefd in een grove haarzeef, in houten vaten gegoten. De uitgeperste pulp wordt aan de boerderijdieren verkocht als wintervoer, gecomposteerd, of weggegooid. Deze droge pulp wordt ook wel als toevoeging gebruikt voor likeuren of destillaten.

Fermentatie

Fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 4-6°C. Dit is betrekkelijk laag in vergelijking met andere soorten fermentatie, maar met deze koude fermentatie draagt het bij aan het behouden van het aroma van de cider. Het gistingsproces kan door de natuurlijke weg verlopen maar in de meeste gevallen wordt er een gist toegevoegt om het proces te versnellen. Kort voordat de fermentatie alle suikers heeft omgezet wordt de drank geklaard door de cider over te schenken naar nieuwe vaten. Hierdoor blijven dode gistcellen en ander bezinksel achter op de bodem van het oude vat. Het is belangrijk zuurstof en de bacterien erin zoveel mogelijk buiten te sluiten. Om dit te bereiken worden de vaten zodanig afgevuld dat er geen lucht meer in zit. Fermentatie van overgebleven suikers genereert een kleine hoeveelheid kooldioxide die een beschermend laagje over de drank vormt en zo contact met de lucht verder vermindert. Kleine hoeveelheden extra suiker worden soms speciaal voor dit doel toegevoegd. Het klaren wordt soms herhaald als de drank te troebel blijft. Met appel als basis kunnen speciale ciders worden gemaakt door er cranberrysap, druivensap, kersensap of frambozensap aan toe te voegen. Een cider hoeft dus niet alleen te bestaan uit appels. Cider is na drie maanden fermenteren geschikt om te drinken, maar meestal blijft het nog zeker drie jaar in de vaten rijpen.

Mengen en bottelen

Voor de productie van cider op grote schaal worden verschillende ciders van diverse soorten appels bij elkaar gemengd om een betere smaak te bereiken. Bij de botteling wordt er doorgaans nog wat extra suiker toegevoegd. De betere kwaliteiten cider kunnen gemaakt worden door middel van de methode champenoise. Dit is echter kostbaar en vereist speciale kurken en flessen. Sommige kleine cidermakers en thuisbrouwers gebruiken bierflessen, dat is goedkoper en even effectief omdat ook hiermee een koolzuurhoudende cider gemaakt kan worden.

Cider mixen

Cider is vanwege zijn eigen smaak en helderheid gemakkelijk te mixen in een cocktail. Echter wordt dit nog vrij weinig gedaan terwijl de resultaten er toch mogen zijn. Om deze reden hier een aantal recepten wat het toch een stuk gemakkelijker moet maken.

Amaretto sunset
15 ml Tripple Sec
45 ml Amaretto
125 ml Cider
ijsblokjes

Shake de ingredienten snel, 5 maal schudden, in een shaker. Schenk het geheel, zonder de ijsblokjes, in een glas en garneer met een sinaasappelschijfje.

Diesel
240 ml Cider
240 ml bier (pilsener)
15 ml zwarte bessensap

Doe de zwarte bessensap met de cider in een bierglas (0.5 l.) en vul dit aan met bier. Gebruik het liesft tap bier, om verspilling te voorkomen, maar uit de fles kan natuurlijk ook.